TANSZÉK / HÍREK

2018-09-23 21:47

Meghívott előadónk ismét Laszlo Mester de Parajd, azaz Parajdi Mester László (1949-) Franciaországban élő magyar származású építész. Diplomamunkája és pályakezdő évei afrikai kutatásokkal és tervezési feladatokkal indultak, Nigerben számos középületet tervezett. Az ország tradicionális építészeti kultúráját is kutatta, eredményeit feleségével közösen jegyzett kötetben publikálta. A 80-as években megvalósult munkái példaértékűek, korukat messze megelőzően környezettudatos tervezési elveket tükröznek, ugyanakkor a tervező helyi építészeti hagyományokat is értő és középületekhez illő módon, monumentális léptékben használta. Erre igen kevés jó példa akad az egykori gyarmatok posztkoloniális és kortárs építészeti törekvéseiben.
Az előadó kapcsolata Afrikával nem szakadt meg. A 90-es években a Ruanda-i háború alatt Burundiban menekültek tízezrei számára koordinálta a táborok építését, majd a későbbiekben a Francia Fejlesztési Ügynökségnél helyezkedik el, ahol jelenleg is dolgozik. Ezév februárjában a BME-n tartott előadásán a Nigerben megépült házait mutatta be, most Afrikában – Burkina Fasoban, Szenegálban, Maliban és Guineában - tervezett és épített iskolákról beszél.

Az előadás az Építőművészeti Doktori Iskola GLOKÁLIS ÉPÍTÉSZET – új tendenciák és stratégiák a kortárs építészetben tematikus évéhez és az IPARTANSZÉK  2018 őszén meghirdetett School for New Gourna TDK pályázatához kapcsolódóan kerül megrendezésre.

Az előadáshoz ajánlott Tibai Frida és Veres Laura építészhallgatók 2017 őszén írt TDK dolgozata:

http://tdk.bme.hu/EPK/DownloadPaper/Kulturak-kozott-magyar-epiteszek-Eszak1

További olvasnivaló:

http://epa.oszk.hu/02900/02952/00132/pdf/EPA02952_orszagepito_2016_01_060-065.pdf


Csatolt fájlok:
parajdi_mester_l_plakat.pdf (3077 kB)