TANSZÉK / HÍREK

2020-10-14 16:38

A„Hassan Fathy Survey Mission in Egypt” a BME Építészmérnöki Kar Ipartanszékének gondozásában végez 2015 óta intenzív terepkutatást Egyiptomban. A helyszíni felmérések alapvető célja Hassan Fathy egyiptomi építész (19001989) még fennálló életművének teljeskörű dokumentálása, kritikai elemzése és közreadása. A tanulmányutak, felmérések során a mai, dinamikusan változó Egyiptom kapcsán is számos megfigyelést tettünk. Különösen az utóbbi évtized drámai változásai jelentősek nem csak az építész életműve kapcsán.

A 20152019 között végzett kutató és elemző munkáiból 2020 februárjában két riportkötet is megjelent. A bemutatót a Balassi IntézetMagyar Kulturális Tanácsosi Hivatal Kairó és az „American University in Cairo” szervezte, a Balassi Intézet a kötetek társkiadója is egyben. A két kötetben bemutatjuk a terepmunka főbb eredményeit, a helyszíni kutatásban és felmérésekben résztvevő oktatók és hallgatók elemzéseit, továbbá a kutatás inspirálta hallgatói munkákat is. A terepmunka TDK dolgozatokat és építészeti alkotásokat, komplex és diplomaterveket, továbbá posztgraduális kutatásokat is eredményezett, a kötetekben ezekből egy válogatást mutatunk be. Az angol nyelvű kötetpárt - alább letölthetők - gazdag fotó- és rajzi anyag kíséri.

A projekt létrehozásában és folytatásában az Ipartanszék mellett a BME Építészmérnöki Kar, a Rare Books and Special Collections Library - the American University in Cairo, továbbá a Bolyai János Kutatói Ösztöndíj és az Új Nemzeti Kiválósági Program is szerepet vállalt.