Tanszéki tervezés 1. / HÍREK

2023-01-10 15:42

2o22 tavaszán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának Exploratív Építészeti Tanszéke, a Középülettervezési Tanszéke és a Lakóépülettervezési Tanszéke közös Tanszéki tervezés 1. tárgykiírással készült, a féléves munka a tanszékek által vezetett három tankörben, 2-3 fős csoportokban zajlott, miközben több közös programot is szerveztünk.

A félév során a tevezési helyszín Eger különleges hangulatú, barokk belvárosa volt, ahová Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Főépítészi Irodájának, illetve Kacsó János főépítész meghívására érkeztünk. A tervezést bevezető közös utazás és előadások után két feladat mentén a privát és közösségi terek közti érzékeny határvonalat, illetve az ehhez kapcsolódó izgalmas határsértéseket vizsgáltuk. Milyen módon, milyen feltételekkel vehetik birtokba a városi élet szereplői a köztereket, illetve a város közössége hogyan hasznosíthatna egy kitüntetett helyzetben lévő foghíj telket?

A félév gerincét adó nagy feladatban a Dobó István utca közelmúltban elbontott lakóházának foghíjtelkével foglalkoztunk. A sétálóutcára nyíló saroktelken hallgatói tervpályázati helyzetben a várost szolgáló, konkrét programmal kiírt, kis léptékű közösségi épület tervezése volt a feladat. Míg az első feladatban a közösségi funkciók városi közterekre való kitelepülését vizsgáltuk, a második feladatban avval foglalkoztunk, miként hasznosíthatna a város egy apró, mindössze 325 m2 alapterületű, de különleges pozícióban található foghíj-telket.

A pályázat során olyan új, kísérleti közösségi tér lehetőségeit kerestük,

amely a legjobban tudná szolgálni a város lakóinak életét, és egyfajta városi nappaliként működne. Az új épület életében a kiírás elképzelése szerint fontos, de nem kizárólagos szerepet kap fenntartóként az egri Vizuális Művészeti Intézet, melynek művészeti programjai, kiállításai folyamatos jelenlétet biztosíthatnak az intézményben. A kiírás célja a teljes telek újragondolása
és újraértelmezése, valamint az épített o
̈rökséghez való illeszkedés kísérleti útjainak felfedezése volt.

A két fős csapatokban készített pályaművek kiértékelésére kiemelkedő építészekből álló, rangos Bíráló Bizottságot hívunk meg (Álmosdi Árpád, Kalmár László, Marián Balázs DLA). E kiadvány a hallgatói pályázat zsűri által rangsorolt és díjazott terveit mutatja be.