TANSZÉK / HÍREK

2015-11-21 20:26

Tanszékünk kultúrtájakkal foglalkozó, minden esetben helyszíni tapasztalásokhoz, felmérésekhez és tanulmányutakhoz kapcsolódó projektjei széleskörű látásmódot és új ismereteket igényelnek. Az educatio extra muros projektcsomagunk kizárólag az egyetemi oktatáson kívüli, külső, általában karakteres helyszíneken szervezett programokat foglal magába, elsősorban hatékony, és élményekben is gazdag ismeretszerzési célból.

2016-ban tervezzük a visszatérést ÉSZAK-IRAKba, folytatjuk EGYIPTOMi kutatásainkat a NÍLUS VÖLGYben és a KHARGA OÁZISban, reményeink szerint új lehetőségeket rejt LIBANON, TÖRÖKORSZÁG és a háborútól addigra mentesülő SZÍRIA, és minden bizonnyal folytatjuk ERDÉLYi felméréseinket, kutatásainkat és immár építkezéseinket is. Természetesen hazai helyszíneinkre is visszatérünk, BORSOD, MEZŐHEGYES és SOMLÓ továbbra is kiemelt célpontok, ugyanakkor újak is belépnek, mint az alábbiakban javasolt terepgyakorlat helyszínei.

Több kutatásunk hazai partnere a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetem Régészeti Tanszéke, akikkel az együttműködéseink szélesítése mellett a jövőben közös, az egyetemi graduális képzésen túlmutató ismeretek megszerzését célozzuk meg.

Ennek egyik következő lépése a 2015. november 27-29. között megrendezendő közös terepgyakorlat, ahol a PPKE BTK régészhallgatóival kóstolhatunk bele a kutatások hagyományos és új technológiájú módszereibe.

Lehetőség nyílik a légi megfigyeléshez és adatrögzítéséhez ma már nélkülözhetetlen DRÓNOK megismerésére, a geodéziában csúcstechnológiájú TOTAL STATION, GPS és GNSS eszközök használatának elsajátítására, és a programjainkban nélkülözhetetlen terepi megfigyelések, pl. PHOTO 3D gyakorlására. Az építészhallgatók feladata a CAD programokban és a FELMÉRÉSEKBEN való jártasság segítése, a két különböző, de jól együttműködő szakterület közös tudásának elmélyítése.

A Kar hallgatói számára a mellékelt programat kínáljuk, a szállás és jórészt az étkezés is finanszírozott.

Az Ipartanszék korábbi terepmunkáiban részt vett hallgatók előnyt élveznek a kiválasztásnál, ugyanakkor – mint ahogy mindig – a Kar valamennyi hallgatója számára nyitott a program. A következő évben is tervezett – hamarosan meghirdetendő -, speciálisan régészeti lelőhelyeket is magukba foglaló projektjeink esetében minimum követelmény egy korábbi hazai kutatásunkban vagy a mellékelt tréningen a részvétel (továbbiak meghirdetése még várható).

 

A (BME Építészmérnöki Kar) keretszáma: 10-12 fő

A jelentkezés határideje: 2015. 11. 23. hétfő 12.00.

 

Jelentkezés módja:

-korábbi programjainkban részt vettek számára rövid emailben a jelentkezés megerősítése

-új jelentkezők számára max. 1 oldalas önéletrajz és motivációs levél, melyet rövid személyes interjú követ(het)

 

email: vasaros.zsolt@mail.bme.hu.

Csatolt fájlok:
PPKE_BTK_BME_EPK_program.pdf (32 kB)