Archívum (2016. február)

2016. 02. 29. 11:30 | Vasáros Zsolt DLA @ ipartanszék
KX ZH / SZÍRIA-SYRIA // QALAAT AL-MARQAB-MARGAT /// CISZTERNA-WATER TANK
látogatóközpont + infrastruktúra // visitor centre + infrastructure
2016. 02. 26. 15:06 | Vasáros Zsolt DLA @ ipartanszék
KOMPLEX 1T, KOMPLEX 1S, KOMPLEX 1MS hallgatók figyelmébe:

/ 2016.02.29-én a Kari ütemtervnek megfelelően zh következik. a zh-t a 09.00-18.00 között a teremben kell elkészíteni. a feladat ismertetésére 09.00-kor a K.397-ben kerül sor. makettet és 1, max 2 db A3 méretű lapon szabadkézzel rajzolt látványtervet, vázlatot kell készíteni. a makettezéshez alapanyagokat - papírt, ragasztót, kartont, balsafát, etc. - illetve eszközöket - rajztáblát(!), vágóeszkötz stb -  mindenki hozzon magával.

/ az ütemtervünk szerint 2016.03.05-én szombaton (munkanap) kerülnek bemutatásra a koncepciótervek. többeknél igény mutatkozik ezek korábbi, csütörtöki bemutatására. erre van lehetőség, de ezt legkésőbb hétfőn a zh beadásakor jelezni kell, más prezentációk ütközése miatt!

KOMPLEX 2T, KOMPLEX 2S, KOMPLEX 2TM hallgatók figyelmébe:

/ 2016.02.29-én a Kari ütemtervnek megfelelően zh következik. a zh-t a 09.00-18.00 között a teremben kell elkészíteni. a feladat ismertetésére 09.00-kor a K.397-ben kerül sor. makettet és 1, max 2 db A3 méretű lapon szabadkézzel rajzolt látványtervet, vázlatot kell készíteni. a makettezéshez alapanyagokat - papírt, ragasztót, kartont, balsafát, etc. - illetve eszközöket - rajztáblát(!), vágóeszközt stb -  mindenki hozzon magával.

/ az ütemtervünk szerint 2016.03.03-án csütörtökön kerülnek bemutatásra a munkaközi tervek, amely elsősorban a feldolgozandó feladat léptékét hivatott kontrollálni.
2016. 02. 24. 11:48 | Szabó Dávid @ Kortárs építészműhelyek 1.
KÉM - KOVÁCS CSABA ELŐADÁSA


2016. 02. 20. 16:01 | Vasáros Zsolt DLA @ ipartanszék

CONFLICT ZONE PROJEKT / FUGA // BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT /// 2016.02.24. SZERDA //// 18.00


A CONFLICT ZONE PROJEKT AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KARÁNAK MŰVÉSZETELMÉLETI ÉS MÉDIAKUTATÁSI INTÉZETÉNEK KIHELYEZETT PROGRAMJA. AZ ELŐADÁSOK A KÖZEL-KELETI KONFLIKTUS KIALAKULÁSÁT, ÉS MINT A JELEN MENEKÜLTÜGYI KÉRDÉSEK EGYIK KULCSPONTJÁT VESZIK FÓKUSZUL. EBBEN A SZEKCIÓBAN AZ ELŐADÓK SEGÍTSÉGÉVEL A CONFLICT ZONE-T, MINT A HÉTKÖZNAPI VALÓSÁGOT MUTATJUK BE, VALAMINT AZ EURÓPAI KÉRDÉSEKRE A KÖZEL-KELETEN, MINT KIINDULÓPONTON KERESÜNK VÁLASZOKAT.


Előadók: Dr. Dezső Tamás (ELTE BTK), Vasáros Zsolt DLA (BME ÉPK), Dr. Szombathy Zoltán (ELTE BTK)


Projekt alapító: György Péter

Projektvezető: Süveges Gréta


https://www.facebook.com/events/921640537957511/


2016. 02. 19. 15:12 | Nagy Iván DLA @ ipartanszék
SZILÉZIA / SZILÉZIA

Akik lemaradtak a tegnapi tájékoztatótól a mellékletben megtalálják a kedvcsináló vetítést anyagát.
Az első 10 kiadó hely már elkelt...
Csatolt fájlok:
szilezia_prez.rar (8559 kB)
2016. 02. 17. 13:48 | Vasáros Zsolt DLA @ ipartanszék


ARAB / NYELV ÉS KULTÚRA A MEDITERRÁNEUMBAN ÉS A KÖZEL-KELETEN // KEZDÉS: 2016.02.18 /// 18.00 //// K.213


2016. 02. 17. 12:06 | Szécsi Zoltán DLA @ Diplomatervezés
A Diplomatervezés és a BSC2 Diplomatervezés című tárgyaink regisztrációjához szolgáló JELENTKEZÉSI LAP a mai napon kifüggesztésre került a Tanszékünkön. Kérem az érintetteket, hogy arra iratkozzanak föl. A tárgyindító tájékoztatót és megbeszélést az előre eltervezettek szerint a jövő hét keddi napján tartjuk meg a tanszéki Könyvtár helyiségében, reggel kilenc órai kezdettel,  amelyre minden érintettet elvárunk! 
2016. 02. 17. 10:45 | Nagy Iván DLA @ ipartanszék
Minden érdeklődő figyelmébe!

Idén tavasszal folytatódik a "Modern építészet nyomában" kutatási témában szervezett tanszéki tanulmányutak sorozata.
Ezúttal Szilézia a célpont, az Alkotóhétre időzített 5 napos program, amelyben XIX. századi ipartelepek revitalizációja,
H. Scharoun, H. Poelzig, E. Mendelsohn és természetesen kortárs lengyel és cseh építészet is szerepel, 4 várost fog érinteni.
A tanulmányút minden, a tanszéken tervezési tárgyat teljesítő hallgató előtt nyitott, jelentkezni 02.25-ig lehet az ivan@epstudio.hu email címen.
Az útitervről a holnap délutáni TT1-es félév indító után (16.15-től) tájékoztatót tartunk a K 344-es teremben.2016. 02. 14. 22:27 | Vasáros Zsolt DLA @ ipartanszék

bábeli zűrzavar???

azaz nyelv és kultúra a mediterráneumban és a közel-keleten

j   e   l   e   n   t   k   e   z   é   stanszékünkön egyre szaporodnak a mediterrán térséggel és a közel-kelettel kapcsolatos helyszíni kutatások és projektek, ezek jórészt nemzetközi együttműködések keretében folynak. időközben folytattuk szíriában a 2015. októberében előkészített munkát a pázmány péter katolikus egyetem (ppke) projektjében, aki több kutatásunk partnere, projektvezetője is egyben, várható ennek is a nyári folytatása. libanonban reményeink szerint hamarosan helyszíni kutatásokba kezdhetünk, tavasszal visszavárnak iraki-kurdisztánba is, mindkét országban a ppke projektjében veszünk részt építészként. idén márciusban visszatérünk egyiptomba valamennyi megkezdett munkánk továbbgondolására, ezúttal a kasliki (libanon/junieh) egyetem építész tanszéke lesz a partnerünk. jordániában régi ügyeink várnak leporolásra, líbia és algéria biztonsági okokból egyelőre nem célpont, de tunézia és marokkó is tartogat kiváló kutatási lehetőségeket. tavasszal újfent workshopolhatunk portugáliában, ott algarve a különféle kultúrák izgalmas keverék-világát nyújtja. szicíliában, máltán és cipruson partnereinkkel szintén komoly terveket készítünk elő. tisztában vagyunk a térség instabil helyzetével, de bíznunk kell a konfliktusok és háborúk mielőbbi lezárásában, helyszíni munkáinkkal, jelenlétünkkel pontosan a rendezést segítjük! most és a közeli jövőben nekünk, építészeknek komoly szerepünk lehet a térség újjáépítésében, az értékek megmentésében és fejlesztésében. a modellértékű helyzetek felismerése, tanulmányozása egyetemre való feladat, ezzel a lehetőséggel oktatóként és hallgatóként is élnünk kell, ez globális felelősségünk is.

 

ez a világ azonban nagyon más, mint a miénk. megismerése nélkül esélyünk sincs – lassan európában sem – egy tiszta és reményteli jövőre. szükséges a térség országait és tájait összekötő arab nyelv elsajátítása, a vallás(ok) megismerése és a térségben spirituális és materiális értelemben is fennmaradt egyetemes és lokális értékek ismerete és elfogadása. ennek kezdeti lépéseit kínáljuk igény esetén a kar hallgatóinak.

terveink szerint heti egy duplaórában csütörtökönként 18.00-20.00 óra között térítés- és kreditmentes العربية, azaz arab nyelvtanfolyamot szervezünk anyanyelvi tanárral angol nyelven kommentálva (de csak az elején...). az arabot és különböző nyelvjárásait a világ 27 országában mintegy 550 millióan beszélik hivatalos vagy második nyelvként, egyetemességéhez és kultúrtörténeti jelentőségéhez kétség nem fér. szándékunk szerint az egyes alkalmakhoz a mediterrán és a közel-keleti térséggel kapcsolatos előadásokat, témafelvetéseket tervezünk, amelyek részben a meglévő projektjeink tudásbázisát tágítják, másrészt széles horizonton próbálják értelmezni az emberi civilizáció bölcsőjének sok helyütt mára ismét hadszíntérré változott világát.

az előzetes igényfelmérés alapján a tanfolyamra jelentős az igény, így a jelentkezést most megnyitjuk. akik küldtek előzetes jelentkezést és vissza is igazolták időközben a csütörtöki időpontot, nekik  nem szükséges újfent jelentkezni! a pontos létszám és teremigény miatt a jelentkezést 2016.02.16-án 20.00-ig kérjük megküldeni a limes.orientalis@gmail.com címre!

Újabb hírek
Régebbi hírek

Archívum