Archívum (2021. augusztus)

2021. 08. 31. 16:23 | Szécsi Zoltán DLA @ Diplomatervezés
DIPLOMATERVEZŐINK FIGYELMÉBE! (OSZTATLAN, MSc ÉS BSc KÉPZÉSEK)
A Tanszékünkön DIPLOMATERVEZÉS c. tárgyat felvett hallgatók részére 2021. szeptember 14-én, kedden délelőtt kilenc órai kezdettel tartjuk meg a szokásos félév indító tájékoztatónkat, a tanszéki Könyvtár termünkben, jelenléti esemény formájában. Azok számára, akik csak online tudják követni az oktatás első két hetét elérhetővé tesszük az eseményt a Microsoft TEAM alkalmazás naptárában is.
A tájékoztató keretében ismertetjük a félév sikeres teljesítésének a feltételeit, és annak menetrendjét.
A tanszéki honlapunbkon elérhető a félév aktuálizált menetrendje!
Minden érintett megjelenésére illetve részvételére számítunk!
2021. 08. 25. 13:03 | Terbe Rita @ ipartanszék

TT2 2021

DOWN/TOWN

Felhagyott pincefelépítmények hasznosítása Abasáron.

TERVEZÉS VALÓS TÉRBEN.


részletes infó a tanszéki honlap "Tantárgyak" fülön beül, valamint a www.edu.epitesz.bem.hu felületen.

2021. 08. 25. 09:46 | Vasáros Zsolt DLA @ ipartanszék

Exploratív Építészeti Tanszék / Munkahelyek építészete 2. / futurefarm.2025

Az őszi félév tervezési feladatkiírása a Munkahelyek építészete 2. tantárgy keretében rendhagyó. Kilenc tankörben kilenc nagyon különböző, mondhatni extrém helyszínre tervezünk kutatóbázist szállásokkal, laboratóriumokkal, mezőgazdasági-ipari jellegű termelő kapacitással, megújuló energiaforrá

sok alkalmazásával – reflektálva valamilyen krízishelyzetre vagy globálisan az ökoszisztémát veszélyeztető klímaváltozásra. A tervezési helyszínek és kiválasztásuk apropója nagyon különböző. Kabul és Alexandria városi környezetében elsősorban a háztetőkre telepített, különös struktúrákban gondolkodhattok. A sarkvidék közeli klímát az izlandi helyszín, a mérsékeltebbet Fogarasi-havasok reprezentálják. Sivatagi helyszín a Tataouine Tunéziában (Star Wars forgatási helyszín!), illetve a kenyai Turkana-tó, de mindkettő adottságai nagyon eltérőek. Hazai helyszínünk Rudabánya, amely talajadottságai kifejezetten kedvezőtlenek a mezőgazdasági termelésre, emiatt is szükséges alternatívákban gondolkodni. Szíria tengerparti zónája kedvező a mezőgazdaságnak, ott a technológiai újításokon lesz a hangsúly, ezzel is segítve a háború utáni rendezést. Alexandria majd’ tízmilliós metropolisszá vált alig húsz év alatt, ott egy igaz városi farm a kérdés, hasonlóan Kabulhoz, amelynek a felgyorsult krízishelyzet okán szomorú aktualitása is van. A mexikói helyszín is igazi különlegesség egyedi klímája és a táj szépsége okán, de fókuszban a túlnépesedésre adható korszerű élelmezési kérdés lesz – itt minden bizonnyal a rovarfarm is lesz a programban. A tervezési programban a kulcsszavaink az ökológia, az élelmezési kérdések, a klímatudatosság, az erre reflektáló adekvát építészet, az ipar5.0 technológiája és szemlélete, a körforgásosság, valamint a helyi és globális építészet egyedi kompetenciaszintézise. A termelést elsősorban vertikális farmok formájában tervezzük (ehhez a TUNGSRAM magyar fejlesztésű start up-ját használjuk) – a technológia és annak építészeti kerete az adott éghajlathoz igazodik. A tervezési program kisebb eltérésekkel lényegében ugyanaz, a környezeti adottságokra adható korszerű, illetve részben a hagyományos építészeten alapuló megoldások alapvetően eltérő karakterű épületeket eredményeznek majd, kíváncsian várjuk a félév eredményét!

Az egyes tankörökben a tervezési helyszínek és az oktatók a következők – segítségképpen a tankörválasztáshoz:

1.tankör/forró égöv/Tataouine, Tunézia/Terbe Rita / Koczka István / Bulcsu Tamás

2.tankör/észak/Seyðisfjörður, Izland/Nagy Iván / Salacz Ádám / Vadász Balázs

3.tankör/hegyvidék/Fogarasi-havasok, Románia/Fábián Gábor / Tőrös Ágnes / Galántai Gergely

4.tankör/krízishelyzet/Kabul, Afganisztán/Szabó Dávid / Dévényi Márton / Mikó László

5.tankör/közel-kelet/tengerparti zóna, Szíria/Szécsi Zoltán / Vavrik Ferenc / B. Szabó Veronika

6.tankör/ipari táj/Rudabánya, Magyarország/Szűcs Gábor / Sükösd Zoltán / Peschka Alfréd

7.tankör/két évszak/Tepoztlán, Mexikó/Sági Gergely / Vasáros Zsolt / Sághegyi Adél

8.tankör/sivatag/Turkana-tó, Kenya/Árva József / Dávid Dóra / Bartók István

9.tankörENG/mediterráneum/Alexandria, Egyiptom/ Raslan Mohamed / Carla Chlela / Rania Matrouk

Minimális mozgástér van az egyes tankörökben a létszámemeléshez, ez 2-4 hallgatónál nem lehet több. Ha betelik egy tankör és van igény ott további helyekre, akkor a komplex.ipar@gmail.com címre jelezzétek és megnézzük mit tehetünk!

Újabb hírek
Régebbi hírek

Archívum