Tantárgyak / SPECIALIZÁCIÓS TERVEZÉSI TANTÁRGY

Alapadatok
Tantárgykód: BMEEPIPQ711
Előtanulmányok:
Követelmények:
Kredit: 6
Heti óraszám: 6
Tárgyfelelős: Nagy Iván DLA
Oktatók:
Tárgyleírás:

A tantárgy tematika / ütemterve és a helyszínekre vonatkozó részletes anyagok (alaptérkép, fotók, stb.) a Moodle felületről tölthetők le. A konzulensek kijelölése a jövő hétre várható, erről a Neptun.on lesz tájékoztató.

Részlet a tantárgyi adatlapról:

A tárgy célja a megelőző tervezési tantárgyakból megszerzett tudásanyagra építve összegezni az eddigi tervezési ismereteket, továbbfejleszteni mindazt egy összetett, az eddigiektől eltérő léptékű épület tervezésével és a megkezdeni a felkészülést a valóban „komplex” építészeti gondolkodásra. A települési, beépítési kontextus vizsgálatától a koncepcióalkotáson át az épület és annak meghatározó részletei megformálásáig terjed a kurzus megcélzott tervezési spektruma. A tárgy alapvető munkamódszere a csoportos munka, amely a félév első részében jellemző, s amelyet az egyéni feladatrészek kidolgozása követ. A csapatmunka a tárgy különleges hivatása, amely az egyetemi tervezési tanulmányokon belül leginkább modellezi a tervezési praxisra jellemző kölcsönös tudásátadás folyamatát. Cél az emberek és az épületek, az épületek és a környezet közötti kapcsolatok, valamint annak a szükségszerűségnek a bemutatása, hogy az épületeket és a közöttük lévő teret az emberi igényekhez és mértékekhez kell igazítani.

Részlet a tematikából:

SPECIALIZÁCIÓS TERVEZÉSI TÁRGY / IDEÁLIS MUNKAHELY (IRODAHÁZ)

Az új STT (TT3 utód) tárgy keretein belül a 2022-es év őszi tervezési feladatának három választható helyszíne lesz. Az alapfunkció – ideális munkahely - minden esetben azonos, de három teljesen eltérő kontextusban kell ugyanazt elhelyezni, (city, intermediate zone, countryside), és a kapcsolódó építészeti kérdéseket és lehetőségeket vizsgálni. A tervezési feladatokat ezért elsősorban a kontextus fogja megkülönböztetni az eltérő szituációknak és építési helyeknek megfelelően, amelyek Mogyoródon, Fóton és Budapesten, a VII. kerületben lesznek. Elvárás, hogy megszülető öko- és energiatudatos épületek a lehető legtöbb szálon kapcsolódjanak be a település életébe. A különböző telkekre kerülő egységek a hallgatók által véglegesített programoknak megfelelően eltérhetnek egymástól, a funkcionális programok módosíthatók és kombinálhatók. A meglévő összetett környezet analizálása, az összefüggések megértése kiemelten fontos része a feladatnak. A tervezendő épületek alapterülete nagyságrendileg nettó 6-800 m2 körüli. A félév a tervezési helyszínek ismertetésével indul, majd a tágabb kontextust is részletesen ismertető előadásokkal folytatódik.

Letöltések:
Ütemterv:
1.   
   
2.   
   
3.   
   
4.   
   
5.   
   
6.   
   
7.   
   
8.   
   
9.   
   
10.   
   
11.   
   
12.   
   
13.   
   
14.   
   
15.   
   
Újabb hírek
Régebbi hírek