Courses / Tervezéselmélet alapjai

Course data
Code: BMEEPIPM101
Course requirements: BSc diploma
Final requirements:
Credits: 3
Time: 3
Coursemaster: Vasáros Zsolt DLA
Instructors: Vasáros Zsolt DLA
Description:

BOOKSHELF2020 / (RE)ACTING ARCHITECTURE

Az ACTING, azaz a cselekvő és REACTING, a visszaható építészetet fogalomköre a jelenlegi, az egész világunkat érintő járványhelyzet okán különösen érdekes, ha kiélezzük a kényszerű helyzetek kezelésére, azok lehetséges építészeti vonzataira. De a mindennapjaink járvánnyal vagy anélkül is változnának, számos globális probléma feszül a világban. Élethelyzeteket keresünk, amelyek építészeti megoldásokat igényelnek, ahol legalábbis építészek közreműködése segíthet. A szerepünk sokféle lehet, néha a hirtelen, krízisszerű helyzetek gyors, hatékony megoldása a feladat, máskor a tartós megoldást nyújtó koncepciók a siker zálogai.

Közhely, hogy – különféle becslések szerint – az építészet jelentős része, talán 85-90 %-a építészek nélkül jön létre (’architecture without architects’), de vajon ennyire vesztésre állunk? Az arány feltehetően évszázadok óta ilyen lehet, de vajon a demográfiai, migrációs folyamatok kedveznek nekünk, építészeknek? Vagy megtanuljuk új szerepünket, keresünk új feladatokat és rájövünk, hol és hogyan leszünk fontosak? Kérdés az is, hogy mi változhat meg végérvényesen a járvány következtében, vagy akár anélkül is? Hogyan fogunk élni, dolgozni 2030-ban? Nekünk, építészeknek mi lesz, mi lehet a feladata 2030-ban? A kurzus célja, hogy aktuális témákat felvetve gondolkodjunk a nem túl távoli jövő kérdésein, tegyük ezt másokkal együtt, olyan építészek gondolatainak, munkáinak elemzésével, akik tevékenysége példaértékű, jövőbemutató.

A kurzus hallgatói számára – mint tavaly is – biztosítunk kapcsolódó, elsősorban, a témával különböző nézőpontból foglalkozó idegennyelvű szakirodalmat. Minden hallgató választ egy publikációt, könyvfejezetet, könyvet, és azt dolgozza fel a félév során. A feldolgozás recenzióként kell történjen, amelynek az építészet, a (RE)ACTING ARCHITECTURE áll a középpontjában.


A Tervezéselmélet alapjai az Építészmérnöki Kar Msc képzéseinek első féléves tervezéselméleti kötelező tantárgya. A bevezető „tervezéselméleti” kurzus az Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék, a Középülettervezési Tanszék, a Lakóépülettervezési Tanszék és az Urbanisztika Tanszék együttműködésével mutatja be az építészeti tervezés sokszínűségét és adja meg az alapvető tervezéselméleti tudást a képzésben később megjelenő Komplex tervezési tárgyhoz. Az egyes tanszékek oktatói rövid tematikus blokkokban mutatják be saját szakterületük sajátosságait és együtt mutatják be a tervezés sokszínűségét, komplexitását.A tárgy egyrészt megalapozza a következő félév tervezési tantárgyait, másrészt felkelti az érdeklődést az egyes tanszékek témáinak alaposabb megismerésére.
Schedule:
1.   
   
2.   
   
3.   
   
4.   
   
5.   
   
6.   
   
7.   
   
8.   
   
9.   
   
10.   
   
11.   
   
12.   
   
13.   
   
14.   
   
15.   
   
Downloads
2020_21_MSc_tervelmelet_tematika-utemterv.pdf (177 kB)tematika
BMEEPIPM101_Tervezeselmelet_Tantargyi_adatlap.pdf (230 kB)
Newer posts
Earlier posts