Courses / MÁS/KÉPPEN - Alternatív építészeti megközelítések

Course data
Code: BMEEPIPQ803
Course requirements:
Final requirements:
Credits: 3
Time: 2
Coursemaster: Fábián Gábor DLA
Instructors: Fábián Gábor DLA
Horváth-Farkas Zsófia
Description:

A tantárgy célja az építészeti főáramlataitól, tendenciáitól eltérő, elsősorban környezettudatos szemléletek, irányzatok bemutatása és elméleti megközelítése. A tananyag részét képezi többek között a meglévő épületek hasznosításának kérdésköre, az alacsony költségvetésű beavatkozások, a low-tech szemlélet, a körforgásos gazdaság, valamint a hulladék újrahasznosítás építészeti relevanciája.

antropocentrizmuson túl


A maastrichti egyetem kutatói (Bocken, Niessen and Short, 2022) szerint a fenntartható társadalom felé vezető út végső célja egy „virágzó” (flourishing) világ. A „virágzás” egy olyan modell, mely az erős fenntarthatóság modelljére épít, azaz a társadalom része a természetnek, és ez tartja el a gazdaságot. A fenntarthatóságra törekvés nem a gazdasági szükségszerűségből adódik, hanem a természet fenntartását és „javítását” helyezi a középpontba.

A félév során interdiszciplináris ráhangolódást követően ember és természet egységének visszaállítására irányuló építészeti kísérleteket vizsgálunk, 2-3 fős csoportokba szerveződve.

A kurzus célkitűzése továbbá, hogy az Építőművészeti Specializáció kötelezően választható tantárgyblokkjának elemeként támogassa a specializáción folyó munkát, és az Exploratív Építészeti Tanszék Alternatív Építészet Stúdiójának ezirányú, az oktatásban és kutatásban testet öltő tevékenységét. 

Schedule:
1.   
   
2.   
   
3.   
   
4.   
   
5.   
   
6.   
   
7.   
   
8.   
   
9.   
   
10.   
   
11.   
   
12.   
   
13.   
   
14.   
   
15.   
   
Newer posts
Earlier posts