TANSZÉK / HÍREK

2017-12-21 18:28

KOMPLEX / DIPLOMA / 2018 / KOMPLEX / DIPLOMA / 2018 / KOMPLEX / DIPLOMA / 2018 / KOMPLEX

A tavaszi félévben a diplomatervezés és a komplex tantárgyakból 3 téma/helyszíncsoportot ajánlunk a hallgatóság figyelmébe. A IX. kerületben a Kén u.-ban 1966-ban épült fel Juhász Jenő és Pozsgai Lajos (IPARTERV) tervei szerint a gyapjúforgalmi raktárközpont I. üteme. A raktártorony jelenleg üresen, kihasználatlanul áll, miközben a környéken jelentős fejlesztések zajlanak. Feladatként a toronyépület revitalizációját, esetleges bővítését, a lehetséges funkció(k) (HYBRID) megtalálását javasoljuk. Az eredeti terveket a témát választók rendelkezésére bocsájtjuk!

A Tanszéki tervezési tantárgyak megújítása során mottóként a HYBRID funkció kerül 2018-ban terítékre, ehhez alkalmas helyszín lehet a Széll Kálmán tér közelében található Jurányi-Varsányi u. saroktelke. Ez léptékénél fogva akár – csapatban dolgozva – több diploma- vagy komplex terv helyszíne is lehet. A tömb beépítésének és beépíthetőségének tanulmányozása mellett kiemelt figyelmet fordítunk a különleges helyzetre reflektáló funkció(k) kidolgozására!

Immár 5 éve foglalkozunk különböző megközelítésből (DLA doktori kutatások, TDK, Komplex terv, ZH feladatok, terepmunka, felmérőtábor) Rudabányával és a környező felhagyott bányaterületekkel, amelyek egy része világörökségi Nemzeti Park terület. A településen rendkívül izgalmas, identitáskérdéseket és társadalmi-szociológiai problémákat is felvetnek a lehetséges tervezési feladatok, amelyeket a város vezetőivel, véleményformáló lakóival közösen alakítunk ki. A városközponti revitalizációs feladatok mellett újépítésű sport-, szolgáltató, oktatási- és kulturális funkciók mellett a természeti környezetben, illetve a rekultiválódott bányaterületen több feladatot javasolunk. Csapatmunkára kiválóan alkalmas a helyszín!

A részletes kiírást az érvényben vonatkozó diplomaszabályzat értelmében a Tanszék biztosítja (helyszínrajz(ok), felmérések, eredeti tervek, javasolt rendeltetés, kapacitás és körvonalazott program, vonatkozó előírások, beadandó munkarészek)! Egyéni programok és helyszínek továbbra is választhatók, ekkor a program kidolgozása és a szükséges alapadatok beszerzése a hallgatókra hárul!

Részletes tájékoztató 2018. január 09. 15.00 (tanszéki könyvtár)

Komplex jelentkezési lap és részletek a mellékletben!